Delen

Therapiehond Stans

Dieren brengen niet alleen 'leven in de brouwerij', uit onderzoek blijkt ook dat het effect van dieren op zorgbehoevende ouderen onmiskenbaar positief is. Het knuffelen van dieren maakt een stof vrij in de hersenen die het geluksgevoel verhoogt. De 'aaibaarheidsfactor' heeft een aantoonbaar gunstig effect in de zorg voor ouderen. Kortom: dieren verhogen de levenskwaliteit. Net daarom investeert WZC Paradijs in de bijdrage van dieren in de zorg.

Therapiehond in WZC Paradijs

stans

Om die reden werken we met een therapiehond. De hond, die luistert naar de naam ‘Stans’, is van het ras ‘Argentijnse dog’. Ze is door een erkende opleidingsverstrekker zorgvuldig geselecteerd aan de hand van diverse gedragstests, zodat ze haar rol kan opnemen in WZC Paradijs.

Het opleidingstraject dat Stans heeft doorlopen om volwaardig te kunnen fungeren als therapiehond is niet min. Zo werd haar onder meer aangeleerd geen kamers te betreden waar ze niet welkom is (aan de hand van bestickering) en op een stoel te gaan zitten om bewoners die bedgebonden zijn te kunnen begroeten. Daarnaast heeft ze ook geleerd om de kop op de schoot te leggen zodat de bewoner haar gemakkelijk kan aaien, om geen koekjes aan te nemen van bewoners en om niks op te knabbelen van wat ze op de grond vindt. 

Ook de kwaliteit van de begeleiding in het WZC wordt goed bewaakt. Een animator van het Paradijs, Philip Kempeneers, neemt Stans onder zijn vleugels en draagt er zorg voor dat de positieve effecten van een therapiehond optimaal benut worden. Niet enkel de hond, maar ook het baasje hebben hiervoor een doorgedreven opleidingstraject gevolgd.

Kwaliteit voor de bewoner

De reden waarom WZC Paradijs fors investeert in dit aanbod is helder: ervaringen elders wezen al uit dat de effecten op de levenskwaliteit van bewoners positief zijn. Bewoners kijken uit naar de komst van de (therapie)hond; het ‘aaien’ van de hond maakt een stof vrij in de hersenen die het geluksgevoel verhoogt en ook voor ouderen met dementie is de meerwaarde van een therapiehond zeer expliciet bewezen. Stans gaat haar ‘eigen weg’ op twee afdelingen in WZC Paradijs, en weet perfect waar ze welkom is en waar niet. Ook op de vier andere afdelingen gaat ze op bezoek, maar dan steeds onder begeleiding van Philip Kempeneers, animatiemedewerker van WZC Paradijs.

Uitgelicht